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INTERPRETATION IC 62.1-2007-25 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 62.1-2007 

VENTILATION FOR ACCEPTABLE INDOOR AIR QUALITY 

 
Approved: January 25, 2013 

 
 
Request from: Cynthia Cogil (Cindy.Cogil@smithgroupjjr.com), Smith Group JJR, 901 K St. NW, 
Suite 400, Washington, DC 20001.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 
Standard 62.1-2007, Section 6.4 and Table 6-4, regarding design documentation and exhaust rates for 
copy/printing rooms. 
 
Background:  ANSI/ASHRAE Standard 62.1-2007, Table 6-4 requires copy/printing rooms to be 
exhausted at a rate of 0.5 CFM/SF and classifies the exhaust air leaving the space as Class 2 (i.e., 
inappropriate for transfer or recirculation to spaces used for different purposes). Modern, digital 
printers used in general office applications, including multi-purpose (copy/print/scan/email/fax) 
printers, typically utilize inkjet or laser printing processes and are often certified to meet 
environmental standards related to emission rates. Digital printers differ greatly from traditional 
printing methods such as letterpress, offset printing, lithography, etc. 
 
Interpretation No.1:  Modern, digital printers, including multi-purpose printers, used in general 
office applications are not required to be enclosed in a separate room and exhausted in 
accordance with the occupancy category “Copy, printing rooms” per Table 6-4.   It shall be noted 
that this interpretation is consistent with the design approach taken at ASHRAE Headquarters in 
Atlanta as part of the recent renovation. 
 
Question No.1:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.1:  Yes 
 
Interpretation No.2:  Modern, digital printers, including multi-purpose printers, used in general 
office applications and located in an open office work area are not required to be exhausted in 
accordance with the occupancy category “Copy, printing rooms” per Table 6-4.  It shall be noted 
that this interpretation is consistent with the design approach taken at ASHRAE Headquarters in 
Atlanta as part of the recent renovation. 
 
Question No.2:  Is this interpretation correct? 
 
Answer No.2:  Yes 
 
Interpretation No.3:  High volume, modern, digital printers, including multi-purpose printers, 
that produce more than 40,000 pages (20,000 double-sided) per month are required to be 
enclosed in a separate room and exhausted in accordance with the occupancy category “Copy, 
printing rooms” per Table 6-4.  It shall be noted that this interpretation is consistent with the 
requirements of LEED 2009 for New Construction and Major Renovations, IEQ Credit 5. 
 
Question No.3:  Is this interpretation correct? 
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Answer No.3:  No 
 
Comments:  The standard does not have requirements for enclosing printing equipment.  The decision of 
installing enclosures and then selecting the appropriate space classification is left to the design team.  The 
standard only requires that the ventilation requirements for the selected space type be met.  The 
requirements of Section 5.6 of the standard, “Local Capture of Contaminants,” may also apply.   
 


